/ пресцентър, Министерски съвет
Ще приравнят заплатите на духовниците с учителските
99111
Ще приравнят заплатите на духовниците с учителските
  • Ще приравнят заплатите на духовниците с учителските
Заплатите на проповедниците от вероизповеданията в България ще се приравнят с учителските заплати, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с патриарха на Българската православна църква Неофит. С колкото ще се вдигнат учителските заплати, с толкова ще се увеличават и тези на свещениците и на ходжите, а парите ще се осигурят от бюджета, добави той. Министър-председателят посочи, че неслучайно заплатите на духовниците се приравняват с учителските, защото това са проповедници и в едната, и в другата религия, които не само проповядват, а възпитават.

В разглеждането на законопроекта за вероизповеданията се включват и пет митрополити, стана ясно от думите на Борисов. Никой никога не е мислил да събира и проверява доходите на църквата. Ще се контролира това, което държавата дава от еврофондове и от бюджета, и в БПЦ нямат нищо против, каза премиерът.

Политици, начело с премиера Бойко Борисов, се срещнаха с представители на Светия Синод
БГНЕС

Светият синод възрази срещу предложения за законови промени

Обсъждахме БПЦ да ни даде праг относно анонимните дарения и то не само за православната църква, а и за другите вероизповедания, допълни Борисов.

Политици, начело с премиера Бойко Борисов, се срещнаха с представители на Светия Синод
БГНЕС

Намерихме консенсусно решение и се надяваме нашите бележки да бъдат взети под внимание, каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Назначена е експертна група, която да обсъди проектозакона с парламентарните групи, каза още той.

Бойко Борисов среща Светия Синод
пресцентър, Министерски съвет