/ БГНЕС
За главния мюфтия е важно запазването на етническия мир
100944
За главния мюфтия е важно запазването на етническия мир
  • За главния мюфтия е важно запазването на етническия мир
Върху запазването на етническия мир у нас акцентира четири пъти в рамките на една минута главният мюфтия Мустафа Хаджи, след среща при премиера Бойко Борисов, в която участваха също българският Патриарх Неофит и главният секретар на Светия Синод мелнишкият епископ Герасим.
 
Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията

Срещата беше поискана от Борисов във връзка с гласуваните на първо четене поправки в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове в размер на над 8,2 млн. лева за всички вероизповедания, от които малко над 8 млн. лева са задължения на Главното мюфтийство.

Въпреки че по думите на главния мюфтия Мустафа Хаджи срещата при премиера е преминала в дух на толерантност и разбирателство, той употреби словосъчетанието "запазване на мира" четири пъти в краткото си изказване пред медиите.
 
"Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Абсолютно всеки от неговата позиция, в която се намира, трябва да направи всичко, което е по силите му, да запази мира в България. Ние винаги сме казвали, че България имаше "възможността да направи това, което стана около нас в съседните държави". Мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. От тук нататък всеки един гражданин на тази държава трябва да прави всичко възможно да запази този мир, защото ние сме наследили от нашите бащи и деди и в крайна сметка той не е даденост и трябва да направим всички това, което е по силите ни, за да го запазим", коментира Мустафа Хаджи.
 
Българският Патриарх Неофит също беше лаконичен в изказването си. "Благодарим на нашия премиер, че има добронамерено отношение към верозиповеданията и нека да бъдем с отворено отношение", каза той.
 
Главният секретар на Светия Синод мелнишкият епископ Герасим посочи, че за разлика от Главното Мюфтийство, което в момента има административни и други проблеми, Българската православна църква е успяла да се справи с тях през последните години.
 
"Трябва да се започне от начало, за да се реализира така замисления нов проект за изменения в Закона за вероизповеданията. Именно в тази част да се финансират вероизповеданията с текущи разходи, за да могат да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата и по този начин напълно да се изключи възможността те да се финансират от други държави", обясни епископ Герасим.

пресцентър, Министерски съвет

По думите на Мустафа Хаджи дълговете на Главното мюфтийство са натрупани след 2005 г., а приходите от имотите на това вероизповедание не са достатъчни, тъй като по-голямата част от имотите са одържавени след 1944 г. и отново голяма част от тях не са върнати. 

Миналата седмица на първо четене депутатите решиха до опростят задължения на Главното мюфтийство. Срещу решението се обявиха Патриотите, а опозицията заподозря договорка между ДПС и ГЕРБ. От ГЕРБ призоваха да се пази етническия мир. Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8,267 млн. лева. От тях най-много - над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство.