/ БГНЕС
10 години отсрочка за задълженията на вероизповеданията
100994
10 години отсрочка за задълженията на вероизповеданията
  • 10 години отсрочка за задълженията на вероизповеданията
От ГЕРБ внасят предложение за промяна в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене, с което се дава възможност за отсрочване на задълженията на вероизповеданията за срок до 10 години. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията

Искаме категорично да заявим - няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните към 31 декември 2018 г. задължения“, подчерта Цветанов.

По думите му с това предложение ще се даде възможност за спиране на всички производства, които в момента са изискуеми към част от вероизповеданията, и заплатите на духовниците ще могат да бъдат изплащани.

„Смятаме, че по този начин ще намалим всякаква възможност за спекулации и интерпретации, което би могло да доведе до противопоставяне на вероизповеданията в страната“, коментира той.
 
Процедурата предвижда за срока на отсрочване на задълженията да тече лихва“, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.
 
Ще се изисква и предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да издаде акта и да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура, посочи тя.

Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията

Стоянова обясни, че подобна процедура има в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и за нейното прилагане се изисква изпълнението на условия като например коефициенти за ефективност, коефициенти за финансова автономност и други методики, по които се изчислява бъдещата печалба на една стопанска дейност.