/ БГНЕС
Решението на ГЕРБ за разсрочване на задълженията на Мюфтийството към държавата е манипулация. Предложението е старото и цели опрощаване на дълговете, но е по завоалирано. Това заяви на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова. 
 
От левицата настояват управляващите да обявят ясно за какъв срок ще бъдат разсрочени задълженията на Мюфтийството, както и да отговорят на въпроса ще има ли разсрочване на задълженията на българските граждани към Топлофикация, електроразпределителните дружества, ВиК.
 
Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията

Ако дълговете на Мюфтийството бъдат  разсрочени за 50 години, това си е опрощаване, заяви Нинова. Спирането на външното  финансиране за вероизповеданията няма нищо общо със задълженията към държавата и двете не трябва да се обвързват, посочи още  Нинова.

БГНЕС

Тя уточни, че БСП подкрепят финансирането на вероизповеданията с държавни средства с цел противодействие на външното финансиране от чужди държави.

За главния мюфтия е важно запазването на етническия мир

Предложението за разсрочване на задълженията на Мюфтийството ще бъде гласувано единодушно от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, защото така е договорено, прогнозира Нинова. На този етап БСП нямат намерение да се връщат в парламента. В левицата нямат информация защо и с какви мотиви Воля напускат Народното събрание.