/ БГНЕС
Пътническата застраховка на БДЖ не включва обезщетение за стрес
96859
Пътническата застраховка на БДЖ не включва обезщетение за стрес
  • Пътническата застраховка на БДЖ не включва обезщетение за стрес
Пътническата застраховка на БДЖ не предвижда обезщетение при преживян стрес, заяви за Дарик Николина Даскалова, директор „Финанси“ в „БДЖ – пътнически превози“. Тя добави, че това е уредено в европейския Регламент 1371, чието прилагане България е отложила до декември 2019-та. По думите й законово железопътният превозвач не дължи такова обезщетение, но ръководството е взело решение да предостави безплатни билети на пътниците във влака от София за Бургас, в който на 30 март пламна пожар. В композицията пътуваха около 80 души, които бяха евакуирани и превозени с автобуси.

Запалиха се два вагона на пътнически влак в Коньово (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
280 хиляди лева е общата застрахователна стойност на изгорелите вагони, каза още Николина Даскалова и добави, че обезщетението, което ще изплати, зависи от констатираните щети.
 
Застраховката Пътническа злополука“, сключена с „ДЗИ Общо застраховане“, осигурява покритие в случай на смърт, нанесена физическа вреда или повреда на багаж, уточни Николина Даскалова и добави, че досега няма констатирани такива случаи при инцидента на 30 март, а не са постъпили и искове или жалби от пътници. Покритието на застраховката е по-голямо от минималното по закон, каза експертът: "По закон се покриват смърт и трайна нетрудоспособност, а нашата застраховка покрива и временна нетрудоспособност. Надграждаме това, което е регламентирано в закона със застраховката "Злополука на пътници в обществен транспорт".

Кондукторка от запалилия се влак: Пламъците много бързо обзеха влака
 

влак пожар
БГНЕС

Застраховката не предвижда обезщетение при психични щети, какъвто е преживеният стрес например: "Това е регламентирано в Регламент 1371 от 2007 г., по който в България има дерогация до декември 2019 г., така че нормативно не сме задължени да обезщетим пътниците в този вариант. Въпреки това ръководството взе решение за предоставяне на безплатен билет във връзка със случая".
 
Осем държави прилагат в момента Регламент 1371 за правата и задълженията на пътниците, използващи железопътен транспорт. "Там вече се предвиждат обезщетения и при закъснения на влакове. Случаите, в които в момента ние изплащане само по вътрешно-нормативна уредба, там са ясно регламентирани, както и тези случаи, по които ще бъдем задължени да изплащаме обезщетения".

Компенсират пътниците от изгорелия влак за Бургас с безплатни билети
 
Срещу билет за влака София-Бургас на 30 март 2018-та пътниците ще получат безплатни еднопосочни билети по желан маршрут в рамките на България и ще могат да го използват до края на тази година.
 
Що се отнася до застраховката на вагоните, Николина Даскалова посочи, че общата застрахователна стойност е 280 хиляди лева, като обезщетението, което ще изплати застрахователят, в случая „Булстрад“, зависи от констатираните щети: "Съответно ние имаме и процент на самоучастие. Приспада се стойността на скрапа, ако остане за нас, но това са допълнителни неща, които ще се уточнят при завършване на проверката на изгорелите вагони".
 
Местят изгорелия влак в Пловдив, за да продължи разследването (ВИДЕО)
 

влак пожар
БГНЕС

Николина Даскалова допълни, че са сформирани комисии, текат огледи от застрахователи, като докладът по случая трябва да е готов до края на май.
 
На 2 април е назначена комисия за разследване от специализираното звено за разследване на произшествия от Министерството на транспорта. Наред с това се извършва вътрешна проверка от експерти на БДЖ. И двете комисии вече са в Пловдив.