Кондукторката Фатме Хюсеин
Кондукторката Фатме Хюсеин / bTV
Кондукторката, спасила пътници в запалилия се в петък вечер влак София - Бургас, е в болница. Първа помощ след инцидента са потърсили още началник влакът, както и един от машинистите, които са участвали в гасенето, съобщава bTV.
 
Два вагона от композицията на влака изгоряха. Инцидентът се размина без пострадали заради бързата реакция на железничарите. Кондукторка Фатме Хюсеин първа забелязала дима и след спирането на гара Коньово и е помогнала за евакуацията.

Запалиха се два вагона на пътнически влак в Коньово (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
За късмет на пътниците, пожарът пламнал на самата гара. Докато дойдат пожарникарите, кондукторката извела на безопасно място всички пътници и заедно с машинистите и началник-влака започнали да гасят с наличните пожарогасители пламналите вагони. Помагат и пътници.
 
Фатме Хюсеин едва днес е потърсила лекарска помощ. "Не се изплаших, просто трябваше да взема мерки – да мисля първо адекватно, да отстраним пътниците, да няма произшествие... Пламъците много бързо обзеха влака, тичах за пожарогасител от първите два вагона", разказа тя.

Разследват причините за пожара във влака София-Бургас (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Преди пожарната, дошла линейка. Фатме разказа, че е питала хората един по един дали им е лошо от дима.
 
Пътниците пристигнаха в Бургас с автобус след полунощ. Един от тях, Даниел Тричков, разказа, че след Нова Загора усетил силен мирис на пластмаса: "Бяхме на Коньово, т.е. близо, и вече миришеше много”.

Какво запали влака София-Бургас край Нова Загора?
 
Всички пътници бяха евакуирани преди вагоните да пламнат. "За части от минутите, от секундите, започнаха да падат прозорци, да трошат, да капят. Дори имаше взривове, един по-сериозен, електрическата мрежа буквално се разкъса като ластик", допълни Даниел Тричков.
bTV