/ iStock
Основният проблем на пътя са хората зад волана. Ако отворим статистиките ще видим, че над 90% от пътнотранспортните произшествия са по вина на шофьорите и са следствие от човешка грешка. Това каза Владимир Илиев, бивш автомобилен състезател, експерт по пътна безопасност и инструктор в Академия за безопасно шофиране (Safety Driving Academy).

Конфискуват колата, ако ви хванат зад волана с алкохол или наркотици

„Големи специалисти сме в това да се оплакваме. Много обичаме да се оплакваме от институциите, от състоянието на пътищата, от дупките, от контролните органи, както от всичко друго, което ни пречи на пътя. А кой пътува? Ние. Чия е отговорността? Изцяло наша“, предупреди инструкторът. 

Безопасността на пътя значи отговорност.

Според експерта безопасното шофиране означава преди всичко носене на отговорност на пътя. „Често забравяме, че пътят е споделено пространство. Ние трябва да имаме предварителна настройка, че не трябва да се борим само за нашето място, а да осигурим уют и комфорт на всички, които се движат по улиците и пътищата. Пропускайки това, ние започваме да се изнервяме, да губим чувството си на емпатия и да гледаме на останалите участници в движението като на врагове. Медиите често обичат да говорят за „война по пътищата“. Аз съм против това определение, защото в една война се знае врага и воюваш с него. Тук няма враг. Ситуационно всеки един от нас може да стане враг на другия – да му отнеме предимство по невнимание, да го постави в условия да сбърка и така нататък. С други думи – да наруши комфорта му. Това можем да го разрешим сами на пътя, без да чакаме медиите или контролните органи да посочват виновните“, смята Владимир Илиев.

Разсейването – една от основните грешки

Поглеждането към телефона в момент на движение на автомобила води до разсейване на водача и може да го лиши от ценни секунди за реакция при възникване на евентуална критична ситуация. Върху концентрацията на шофьора могат да повлияят още разговорите в колата и редица други фактори, припомня Владимир Илиев. 

„Доказано е, че ние шофираме с до 8% от вниманието, в същото време мислим и за други неща“, посочи той. 

Експертът изброи и някои мерки, които всеки водач може лесно да предприеме за подобряване на безопасността. „За целта не трябва да разглеждаме пътя като кратък участък, а като цялостно пътуване. Малко са шофьорите, които си плануват пътуването. Тръгват само знаейки крайната цел на пътуването, но от къде ще минат, къде ще почиват, къде има ремонти, както къде се очакват задръствания, често не се интересуват. А това сега много лесно се проверява. Информацията дава възможност на човек да планира пътуването, избягвайки поставянето си в стресова ситуация. Ако идеализираме обстановката на пътя, катастрофи не трябва да стават, защото и най-слабият шофьор знае правилника и може да управлява автомобила от София до Варна например, без да катастрофира. Никой няма да катастрофира, ако няма екстремни ситуации, в които често се оказваме неподготвени“, обясни Владимир Илиев. 

Да спазваме правилата, а не да хитруваме

Според инструктора много от хората трябва да променят отношението си към самото шофиране като човешка дейност. За пример той дава водачи, които намаляват скоростта единствено когато преминават през камера на „Пътната полиция“, но след това отново я превишават. В тази посока са и съветите, които получават курсистите в Академията по безопасно шофиране – да променят отношението си към проблема на пътната безопасност. 

„Това е най-опасната дейност, която веки един от нас изпълнява в живота си. Ако седнеш в колата неподготвен, оставяйки да те води потокът от автомобили в движението, само за един миг може да пострадаш и да си объркаш живота. Но не само твоя, може да объркаш живота на някого другиго“, предупреди Владимир Илиев. 

„На първо място трябва да се работи за промяна в отношението към проблема на пътната безопасност. Много се радвам, че сегашното правителство го постави като проблем пред себе си. Дали ще успеят и как ще го решат, не мога да кажа. Самият факт, че го поставиха като проблем, вече е крачка напред“, допълни още той. 

Да познаваме автомобилите си

Техническите характеристики на автомобила и тяхното познаване от страна на водача също играят важна роля, стана известно от думите на експерта. Ето защо е много важно всички водач да следи за налягането на гумите, състоянието на спирачната система и други. 

Експертът алармира и за друг проблем по българските пътища, за който малко се говори – инцидентите с лекотоварни автомобили. „В България автомобили до 3,5 тона могат да се управляват с категория „Б“, но никъде в програмата за обучение на водачите няма тема за товарене, разтоварване и подредба на товара. Подмятайки товарите в тях както им дойде, водачите дебалансират автомобилите си, които вече не се управляват по начина, с който те са свикнали. Това е динената кора, която си подлагат шофьорите. Това важи и за всички водачи на семейни автомобили“, предупреди Владимир Илиев. 
Иван Лазаров/БТА