/ iStock/Getty Images
Институтът за пътна безопасност разкритикуваха промените в Наказателния кодекс (НК) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В позицията се посочва, че промените са продиктувани с популизъм, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос.

"Промените в НК и ЗДвП, които целят конфискацията на МПС след употреба на алкохол и наркотици, обслужват единствено и само адвокатските кантори, предлагащи възмездно защита на всички системни нарушители /джигити/ по пътищата на България", заявиха още от организацията.

Взеха колите на шофьори във Видин и Враца заради алкохол и наркотици

"От една страна ще се отнемат МПС собственост на шофьорите, които са употребили алкохол или наркотици по време на шофиране, а от друга страна, ако същия този шофьор убие някого на пътя само съда може евентуално да отнеме МПС в полза на държавата. В този случай е налице не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд", посочват още от института.

"Експертите на Института за пътна безопасност в продължение на две години предлагат да се въздейства на пътните хулигани по същия начин, по който въздействаме на футболните хулигани. Налагането на наказания в ЗДвП като пробационния контрол, задържане в поделенията на МВР и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото ще въздействат на всички участници в движението по пътищата. Основният акцент пада върху превенцията, като основен инструмент за намаляване жертвите по пътищата на България", изтъкват още от института.

Конфискуват колата, ако ви хванат зад волана с алкохол или наркотици

Според тях, в продължение на две години депутатите от пет народни събрания отказват да се произнесат по направените предложения, но "днес те за пореден път сътворяват законодателен хаос, чрез който целят да отнемат общественото напрежение породило се от неспособността на няколко правителства да се справят с войната по пътищата".

"По този начин депутатите си осигуряват политическо време, но с действията си цинично демонстрират, че не им пука за жертвите от ПТП, както из възможностите да се избегнат такива. Промените в НК са направени без анализ на данните и липсва оценка на въздействието или по-ясно казано - какъв резултат се очаква от приетите промени", заявиха още от неправителствената организация.