Колите на шофьори, седнали зад волна след употреба на алкохол и/или наркотици вече ще могат да бъдат отнемани. В сила влязоха последните поправки в Наказателния кодекс, засягащи шофирането в нетрезво състояние.

Промените са обнародвани в "Държавен вестник".

Новите правила позволяват шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила да бъде наказван с конфискуване на автомобила му в полза на държавата.

След промени в НК за пияни и дрогирани шофьори: Иззеха първите превозни средства

Санкцията ще важи и за хванатите зад волана след употреба на наркотици.

А ако шофьорът не е собственик на колата, която управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Факт са и първите наказания - вече има и конфискувани превозни средства при акция на полицията по морето. „След влизането на промените буквално от снощи имаме два случая - шофьор на ТИР, който е шофирал с 3 промила алкохол в кръвта и водач на лек автомобил, карал дрогиран”, съобщи комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас

Предвижда и отнемането на МПС, което е послужило като средство за извършване на съответното престъпление, когато той е собственост на водача или неговата равностойност, когато собствеността е на трето лице.