Проверка показва, че няма грешка в изтеглените и обявени числа в тиража от 11 април
Проверка показва, че няма грешка в изтеглените и обявени числа в тиража от 11 април / снимка: БГНЕС, архив
Проверка показва, че няма грешка в изтеглените и обявени числа в тиража от 11 април
63574
Проверка показва, че няма грешка в изтеглените и обявени числа в тиража от 11 април
  • Проверка показва, че няма грешка в изтеглените и обявени числа в тиража от 11 април

Комисията по хазарт е направила проверка в Български спортен тотализатор заради 29-ти тираж, теглен на 11 април. Тогава се появи сериозно съмнение, че е изтеглено числото 1, вместо прочетеното от говорителя на тотализатора число 7. На тиража от 11 април 38 души са уцелили петица, а джакпотът е бил малко над 2,2 млн. лв. Пред Дарик шефът на спортния тотализатор Дамян Дамянов заяви, че специално назначената комисия не е установила грешка.

Пред Дарик математикът проф. Михаил Константинов заяви, че е прегледал записа внимателно. „Очевидно се пада единица, а те го обявяват като 7. след това топките отново се разбъркват и не е ясно какво е било. Решението е да се отбележи седмицата по специален начин със средна чертичка и на единицата също да се сложи чертичка като основа. Това е конструктивното предложение. Другото – очевидно е станало грешка, но какво се прави в такива случаи, аз не мога да кажа. Аз не съм гледал лично тиража, но ми показаха запис, където нещата се виждат. Видели са много хора, те са сигнализирали”, обясни Константинов. 

Веднага след тиража от 11 април е взето решение да се промени изписването на числата 1 и 7 заяви шефът на спортния тотализатор Дамян Дамянов. „Комисията по хазарт е направила проверка, назначи комисия, която разгледа целия случай и излезе с решение, че няма допусната грешка”, обясни той.

До края на месец май спортния тотализатор ще продължи да тегли числа със старата система. След това обаче е поръчана нова съвременна техника, която ще регистрира изтеглените числа и компютърно и няма да разчита единствено на видеозапис.