/ Sofia Photo Agency, архив
След близо денонощие издирване няма и следа от двамата избягали от Централния софийски затвор. Бягството предизвика и политическа буря. Бегълците още не са намерени, но са задържани техни близки. Сред арестуваните е и синът на Владимир Пелов Стефанов – 20-годишен младеж. Задържани са и хора от неговото обкръжение. Все още не е ясно дали те имат връзка с бягството, или само се разпитват. Хигиенистка в затвора се е опитала да ги спре, когато е видяла, че бягат. Твърди, че двамата са стреляли по постовия и тя се е опитвала да предотврати това, съобщава NOVA.

Задържаха сина на един от избягалите затворници
 
Мъжете са били въоръжени с нож и пистолет, насочен срещу надзирателите. Изчезват за 15 секунди като на филм, през парадния вход. Действието се развива пред очите на съкилийниците им. Успяват да неутрализират трима надзиратели.
 
„Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, разказа затворник, свидетел на бягството.
 
Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”, разказа пред NOVA хигиенистката.

3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

 
Бягството е добре планирано. Радослав Колев работил в кухнята. Предполага се, че оттам се е сдобил с нож. А Владимир си държал оръжието в килията. Колко по-рано е внесено и от кого - все още няма отговор.
 
„Това оръжие се вкарва само чрез човек. Този хубав пистолет, който го видяхте, той си е боен, не е някаква играчка. Този човек е от персонала”, твърди затворникът, станал свидетел на бягството. „Има хора, на които им се прави фиктивен тараш”.

Имало данни за подготовка за бягство на затворника Стефанов още през 2017-а
 
Хората да бъдат внимателни. При най-малкото съмнение за съвпадение на лица, да сигнализират веднага полицията. Да избягват всякакъв контакт”, предупреди Младен Маринов, главен секретар на МВР.
 
Издирването продължава. Търсят се свидетели.
 
Мерките, които сме взели, са доста сериозни. Да бъдат засилени всички патрули по границите. Има въведени сили. Не само човешка сила, но говорим и за технически средства”, заяви Светлан Кичиков, директор на Гранична полиция.

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си
 
Преглеждат се и записи от охранителни камери.
 
По информация на МВР много граждани на София и в страната са се обаждали да кажат, че са видели двамата бегълци.

Маринов за издирването на избягалите затворници: МВР работи във всички посоки, целият ресурс е впрегнат
nova.bg