Изясняват при какви обстоятелства е извършено бягството и чия е отговорността
Избягалите двама затворници от Централния Софийски затвор са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с хладно оръжие - нож и огнестрелно оръжие и са произвели три изстрела с пистолет, съобщи пред журналисти зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.
 
Назначена е проверка и тепърва ще се разбере точно при какви обстоятелства е извършено бягството и чия е отговорността, добави той. Издирването на затворниците е започнало веднага, но по тях не е стреляно, защото затворът се намира в центъра на столицата.

Оръжието, ползвано от бегълците, не е взето от охранителите, придобито е по друг начин, уточни зам.-министърът.
 
Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Инцидентът е станал, когато на затворниците са давани вещи от техни близки.
 
Проверката на надзирателите се прави по методика и тя ще бъде спазена, каза Николай Проданов. Българските затвори имат повече от 100 години история и в тази рамка има многобройни бягства, посочи той. По думите му вероятно пред затвора са ги чакали техни близки, които са им помогнали да избягат.
 
В 15.45 ч. днес двама затворници извършиха въоръжено нападение над служители от Софийския затвор и избягаха, съобщи по-рано пресцентърът на Министерство на правосъдието. Извършват се необходимите процесуално-следствени действия и издирвателни мероприятия, допълниха от ведомството.
 
Свидетел на бягството от Софийския затвор говори пред NOVA (ВИДЕО)

Избягалите затворници са Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство и Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години, за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР, уточниха от МВР.
 

МВР, пресцентър


Образувано е досъдебно производство по чл. 297 Наказателния кодекс (бягство на затворници), като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора в София. По първоначални данни, бягството е извършено чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на затвора.
 
На място са изпратени двама прокурори от Софийска градска прокуратура.

СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. По данни на полицията двамата мъже са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.
БТА