Министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев / БГНЕС, архив
Още миналата година държавата е имала оперативна информация за подготвяно бягство от Владимир Стефанов от Централния софийски затвор, обяви в пленарната зала министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той и министърът на правосъдието Цецка Цачева бяха поканени от депутатите в парламента, за да дадат информация за бягството на рецидивисти от централния софийски затвор и последвалото издирване.

3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Вчера двама рецидивисти - Владимир Стефанов и Радослав Колев, избягаха от софийския затвор, след като нападнаха надзиратели с оръжие. Пострадали няма, а след инцидента започна търсенето на бегълците. Още вчера полицията обяви за издирване Колев и Стефанов и призова хората за съдействие. Столичната дирекция на вътрешните работи призова хората, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. От дирекцията предупреждават хората да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.  Главният секретар на МВР Младен Маринов предупреди хората по никакъв начин да не търсят физически контакт с избягалите затворници.

затворници
МВР, пресцентър

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си

"В МВР - очаквано - имаме информация за тези лица. Както видяхте, ние веднага я дадохме на прокуратурата и публикувахме снимките им (на Стефанов и Колев - бел.ред.) на сайта на министерството", каза Валентин Радев пред депутатите.
 
"Трябва да ви информирам, че за подготовка за бягство на лицето Владимир Пелов Стефанов имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдието, и на тези, които са заинтересовани от това. Взети са необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той избяга от затвора", каза Радев.
 
Маринов за издирването на избягалите затворници: МВР работи във всички посоки, целият ресурс е впрегнат

В момент в Столичната дирекция на вътрешните работи е създаден и действа щаб за издирването на затворниците. Той се ръководи от шефа на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски. "Усилено се охраняват границите на места, където се очаква, че един или двамата избягали затворници могат да излязат", каза Радев и уточни, че умишлено не уточнява къде.
 
В момента се води следствие и вътрешният министър посочи, че не може да каже повече. "Но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата - тези, които вероятно са помагали, тези, които се очаква сега да помогнат, защото те са навън", каза Радев.