Предлагат промени за теоретичните изпити за шофьорски книжки
Предлагат промени за теоретичните изпити за шофьорски книжки / Sofia Photo Agency архив

Теоретичните изпити за шофьорска книжка да се провеждат само в шумо- и звуково изолирани кабинети на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това предвижда проект за промени на наредбата за провеждане на изпитите за шофьорски книжки, която е публикувана за обществено обсъждане. Към настоящия момент теоретичните изпити се провеждат предимно в кабинети на учебните центрове, получили разрешения за обучение на кандидат-шофьори.

Ще минат ли в парламента ограниченията за младите шофьори?

Измененията на наредбата се правят с цел преустановяване на порочните практики, уточняват от транспортното министерство.

С предложените промени се въвежда изискване работните места на изпитваните да бъдат изолирани едно от друго, така че да нямат физически или визуален контакт помежду си.

Ще препитват кандидат-шофьорите в шумозаглушени зали с видеонаблюдение

Също така се въвежда изпитваните да ползват електронни устройства (освен таблетите за провеждане на изпита) в кабинета за изпит, както и да ги държат у себе си. Според обсъжданите корекции те ще бъдат проверявани с техническо устройство за наличието на електронни устройства у тях преди да заемат местата си в изпитния кабинет.

В края на март началникът на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов бе арестуван заради корупция, която се изразяваше в продажбата на книжки на кандидат-шофьори.