/ Sofia Photo Agency, архив
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди подготвянето на спешни мерки за прекратяване на нередностите при практическите изпити на кандидатите за водачи, съобщиха от пресцентъра на министерството.
 
Министърът определи няколко цели, за подобряване на качеството на практическите изпити, по които експертите ще работят.
 
Новите правила за шофьорските изпити, ще спрат ли порочните практики?

Първата цел е изготвянето на нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за водачи. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъде предварително зададена началната и крайната точка на маршрута, като сам да избира от къде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Втората мярка, по която се работи е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите.
 
Автошколите на протест заради новите правила за изпит на кандидат-шофьорите

За да бъде напълно гарантирано, че учебните автомобили, с които се провеждат изпитите, са подсигурени с технически средства, които минимизират субективния фактор и не позволяват манипулации, се проучва възможността ИА "Автомобилна администрация" да закупи или вземе чрез оперативен лизинг автомобили. Тези превозни средства ще бъдат оборудвани със съвременна техника, която да отчита движението на автомобила, както и поведението на водача и изпитващия.
 
Всички кандидат-шофьори на листовки в специални кабини

Оборудването в автомобилите трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудио запис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица.
 
Повдигнаха обвинения на шестима от задържаните след акцията в ДАИ

По повод на установените нарушения, свързани с изпитите на кандидати за водачи, министър Ивайло Московски разпореди освобождаването на началника на Областния отдел "Автомобилна администрация" - София Кънчо Димитров, както и на всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия.