Шестима от задържаните по подозрение за корупция служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" получиха обвинения. Това са Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са изпитващи и са обвинени за участие в организирана престъпна група. Един ще отговаря и за подкуп.
 
Реално обаче само едни от тези шестима души остава за постоянно в ареста. Това е Венцислав Георгиев, тъй като според съдията той има опасност да извърши престъпление, съобщава NOVA.
 
Задържани при спецакция срещу купуването на шофьорски книжки в София

Останалите петима са с мярка за неотклонение "парична ганранция". Гаранцията за Атанас Тодоров и Николай Стоилов е по 7000 лв., а останалите трима са на свобода срещу от по 1000 лева за всеки един.
 
Решението на съда може да бъде обжалвано.
 
Арестуваните от ДАИ работили от много години в сферата

В четвъртък вечерта бяха извършени арести и обиски в ДАИ заради продажба на книжки. Това бе поредната такава разкрита схема в системата на "Автомобилна администрация". Задържаните са 14 души - двама от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на ДАИ.
 
Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година.
 
Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите, заедно с техни хора в ДАИ, са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.
 
Близо 115 000 лв. намерени у задържаните при акцията в ДАИ

В хода на разследването ГДБОП и спецпрокуратурата са открили над 116 000 лева в различни валути, скрити на различни места. Намерени са суми, скрити в книги, между документи и в автомобили. До този момент са направени 36 обиска.
 
Сумите, които неопитните шофьори са давали под масата, са между 50 и 100 лева. А заради акцията в ДАИ в четвъртък и петък шофьорски изпити в София нямаше.
nova.bg