Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов / БГНЕС
14 души са задържани по схема за търговия с книжки
93836
14 души са задържани по схема за търговия с книжки
  • 14 души са задържани по схема за търговия с книжки
Задържаха 12 изпитващи от ДАИ затова, че допускали неправоспособни кандидат-шофьори да си вземат изпита по кормуване. Заедно с тях са задържани и 2-ма собственици на автошколи, за които се предполага, че са манипулирали жребиите преди изпита, така че точният човек да изпитва съответния кандидат. Тарифата на изпитващите била между 50 и 100 лева на изпит, а при обиски в жилищата им са открити общо около 115 000 лева. Според разследващите парите били разпилени по картини, шкафове и книги, а един от задържаните дори благодарил, че са му намерили сума, която си търсел отдавна.

Близо 115 000 лв. намерени у задържаните при акцията в ДАИ

При акцията на ГДБОП в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” бяха задържани общо 14 души – 12 от тях са служители на агенцията, а двама са собственици на автошколи. Задържаните били изпитващи, които взимали пари от неподготвени кандидат-шофьори и ги пускали да си вземат изпита по кормуване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и изпитващия от онези, които не притежават в достатъчна степен правоспособност да управляват моторно превозно средство. Или както е казал единият от задържаните "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", коментира прокурор Арнаудова.
 

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов
БГНЕС

Собствениците на автошколи също участвали в схемата, като тяхната роля била да манипулират жребия преди изпита, така че точният изпитващ да се падне на съответния курсист, обясни началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. "Имаме съмнения по манипулиране на избора на изпитващи. Вероятно част от сумите са плащани за това определено лице да се падне при определен изпитващ. Така че вероятно и от тяхна страна са предоставяни някакви суми за тази услуга", каза Спиридонов.

Задържани при спецакция срещу купуването на шофьорски книжки в София

При обиските в жилищата на задържаните са иззети общо около 115 000 лева в различни валути. На човек изпитващите взимали между 50 и 100 лева, съобщи началникът на специализираната прокуратура Иван Гешев.
 

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев
БГНЕС

"След проведените 36 претърсвания продължават отвсякъде да излизат парични суми - от книги, в коли, в джобове, кутиики, картини и други невероятни места. При един от случаите сума от 15 000 лева е била разхвърляна в книги в библиотека и задържаното лице, което към момента няма качеството на обвиняем, е благодарило искрено на разследващите, защото било забравило сумата и че са му я намерили", каза Гешев.

Министърът на транспорта Ивайло Московски пък обеща кадрови промени в агенцията, в случай на доказана вина. "Кадрови промени ще има. Тези, които са хванати, доказано са извършили нарушение или престъпление - както и да се класифицира, със сигурност нямат място повече в структурите на администрацията", каза министърът.

След акцията в ДАИ-София вероятно ще има кадрови промени

Остава неясно колко шофьори са придобили свидетелство за управление без да са имали необходимите умения. Книжките на тези водачи обаче няма да бъдат отнемани, тъй като на хартия са си взели изпита. Още не е ясно и на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата.