Автошколите на протест заради новите правила за изпит на кандидат-шофьорите
Автошколите на протест заради новите правила за изпит на кандидат-шофьорите / DarikNews.bg, архив
Автоинструктори искат опростяване на езика в листовките за кандидат-шофьори
89619
Автоинструктори искат опростяване на езика в листовките за кандидат-шофьори
Автоинструктори искат опростяване на езика в листовките за кандидат-шофьори
  • Автоинструктори искат опростяване на езика в листовките за кандидат-шофьори
  • Автоинструктори искат опростяване на езика в листовките за кандидат-шофьори

Автошколите излизат на протест на 20 октомври заради новите правила за провеждане на теоретичния шофьорски изпит само и единствено в офисите на ДАИ в страната. Инструкторите са категорични, че това затруднява и курсистите и автошколите, а не подобрява качеството на провежданите изпити. Освен това Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България настоява за опростяване на въпросите в листовките.

На 20 октомври автоинструктори от цялата страна ще излязат на протест в София. Причината е, че инструкторите не са доволни от последните промени в изискванията за провеждане на теоретичния шофьорски изпит единствено в офиси на ДАИ.

Те настояват или ДАИ да се оттегли от изпитите, или да поеме тяхното обезпечаване напълно, но не само на листовките, а и на практическия шофьорски изпит, уточни председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Тези хора не се съобразяват, че в един ден, в който има изпит по управление, нашите автомобили не кормуват, те са блокирани, но на тези автомобили текат амортизации, на инструкторите в изпитната комисия фирмата им плаща заплатата, а те работят за ДАИ. Просто не издържаме", каза Георгиев.

Заради малкия брой изпитващи от ДАИ, има проблем и с датите за провеждане на практическия изпит. "Защо няма дати? "Защото няма изпитващи". А защо няма изпитващи? "Ами това ни е ресурсът". Ами като ви е това ресурсът, кажете "Нямаме ресурс да правим изпитите, някой друг, който има ресурс, той да ги прави", коментира Георгиев.
Автоинструкторите настояват и за опростяване на въпросите в листовките, защото сега са ненужно усложнени.

"Каква е дълбочината на протекторния рисунък на гумата, за да може тя да е годна за експлоатация", даде пример Георгиев, като напомни, че става въпрос за дълбочината на грайфера. Той изтъкна, че въпросът е зададен така, че хората да не го разберат.

Георгиев коментира, че условие за кандидат-шофьорите е да имат основно образование, а речникът, който се използва във въпросите, е за "хора, които имат поне една магистратура".

"Знаете ли колко хора с основно образование не знаят какво е "пътепоказател", но ако след пътепоказател в скоби се сложи "мигач" ще посочат верния отговор", каза Георгиев.
Той е категоричен, че има и редица въпроси, които са излишни и неприложими в практиката.