Повдигнаха обвинения на задържаните при акция „Захар”
Повдигнаха обвинения на задържаните при акция „Захар” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Шестимата задържани при операция "Захар" остават в ареста за 72 часа. На всички са повдигнати и обвинения за участие в група за укриване на данъчни задължения в особено големи размери при търговия със захар.

Служители на Националната агенция за приходите и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" проведоха акция "Захар" с цел залавяне на организираната група, ощетила държавата чрез източване на ДДС в захарния сектор.

На единия от арестуваните - Милко Талев, е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група и за данъчни престъпления; на Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов - за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров са тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс". Ивайло Талев е племенник на Милко Талев, а Тодор Симеонов е управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г. Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев.

Талев организирал доставката от два от заводите на "Литекс комерс" в Бургас и Девня. Захарта се продавала на реални купувачи, като той осигурявал транспортни фирми, които превозвали захарта без фактури. В схемата са били замесени множество търговски дружества, като три са заемали основно място. Милко Талев контролирал сметките в банката чрез служител. Когато парите постъпели по сметките, Талев докладвал на някой от изпълнителните директори на "Литекс". От 10-12 доставки на месец се фактурирали най-много 2. По този начин сделките не се осчетоводявали и не се отразявали в крайния баланс на дружеството.

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г., надхвърлят 200 000 лева.

Арестуваните са разследвани чрез СРС-та в периода февруари-март, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков. Той обясни, че на този етап президентът на "Литекс" Гриша Ганчев няма да бъде разпитван и срещу него няма да бъдат предприети процесуално следствени действия.

Събрани са достатъчно доказателства в началния етап на едно разследване, което предстои да бъде извършено, коментира случая министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той поздрави Гриша Ганчев за изказването му, че държавата, когато констатира нарушения, всеки един трябва да понесе отговорността си. "Надявам се, че прокуратурата и съдът ще преценят дали тези доказателства са достатъчно силни за едно обвинение", заяви вътрешният министър.

Има доказателства, че е подготвян внос на захар в България от района на Чернобил, тъй като са иззети документи от електронната поща на един от задържаните, които дават основания да се смята, че се е подготвял такъв внос, като първоначалният замисъл е бил да се започне с един тир от около 25 тона захар, съобщи още Цветанов. Според него, ако в хода на разследването се установи допълнителна връзка на други лица към захарната афера, прокуратурата ще преценява дали да има още арести.

По повод задържания в Дубай на Христофорос Аманатидис-Таки, обвинен за лидер на наркогрупа в България, вътрешният министър информира, че той ще бъде екстрадиран в България не по рано от месец и не по-дълго от два месеца. Според Цветанов е възможно братя Галеви да бъдат обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол така, както е било и в случая с Таки.