Общо осем са ранените ученици от гимназията по механотехника в Силистра
Общо осем са били българските ученици, оказали се в района на взрива край летището на Болоня вчера. Това съобщи пред NOVA Марин Ботев от Регионалното управление за образование в Силистра. По думите му засега няма информация, че българските ученици ще прекъснат престоя си в Болоня и ще се върнат у нас. 
 
Български ученици са пострадали леко при експлозията край летището в Болоня

На две от тях е била оказана помощ на място, други две са били освободени още вчера след прегледи. Останалите 4 деца трябва да бъдат изписани днес, обясни директорът.
 

БГНЕС


В понеделник мощна експлозия разруши магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. Двама души загинаха, а близо 70 получиха различни наранявания, като състоянието на 14 от тях е тежко.
 
Българските ученици са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са получили обгаряния. Вчера Министерството на външните работи съобщи, че седем български младежи са пострадали леко при инцидента в Болоня. Тази сутрин стана ясно, че децата, оказали се в района на експлозията, са били осем.

Вчера се появи видео от момента на експлозията:
 

"Осмото дете е получило само психологическа помощ. Става дума за едно момиче", разясни пред NOVA генералният консул на България в Милано Росен Руфев, с което обясни първоначалното разминаване в броя на пострадалите български ученици. Русеф поясни, че властите поддържат връзка с роднините на децата.
 
Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

След преглед пет от тях са изписани. Трима ученици остават в болница. Момче с обгаряния на долните крайници е настанено в болницата в Чезена. Други двама ученици са в болницата "Бел Ария" в Болоня. Предстои да им бъдат направени пластични операции.

Още снощи почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини е посетил  болниците в района, където са настанени българските младежи, за да получи информация за състоянието им, съобщиха от Министерството на външните работи. Установен е контакт и с родителите на децата.
 
БГНЕС


Те са част от група от 20 ученици в 11-и клас на професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра. Младежите, които учат компютърна техника и технологии, са в Болоня от 3 август на едномесечен практически стаж. Групата се придружава от четирима преподаватели, сред които няма пострадали. 

От МВнР увериха, че Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.