/ БГНЕС
Ученици от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в град Силистра са пострадали леко при взрива на камион-цистерна на магистрала край летището в Болоня по-рано днес. Седем българчета се оказали в района на катастрофата. По-голямата част от тях са с леки наранявания, съобщиха от Министерството на външните работи на България.

Младежите са част от група от общо 20 единайсетокласници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.
 
Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама от младежите вече са изписани. По-късно тази вечер или във вторник сутрин се очаква да бъдат изписани още трима от учениците. По-тежко е пострадало едно от децата, което е с наранявания по долните крайници. Няма опасност за живота му.
 
Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини тази вечер ще посети болниците в района, където са настанени българските младежи заедно с преводач, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците. Вече е установен и контакт с родителите на децата, уточняват от външното ни министерство.
 

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.
 
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство 00393337826043.