/ БГНЕС, архив
8000 от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 от 20 000 км общинска пътна мрежа. Това съобщи пред бТВ регионалният министър Николай Нанков.

Борисов нареди: Полицай до всяка дупка

По думите му около 100 млн. лв. годишно от бюджета отиват за запълване на дупки по пътищата. Той обаче настоява този неефективен и неустойчив метод да бъде прекратен. "30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да "цъфнат", отбеляза министърът. Той увери, че се търси вариант за кардиналното решаване на проблема.

Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка, коментира още Николай Нанков по повод нареждането на премиера по въпроса. Министърът допълни, че в момента на годишна база около 400 км пътища се рехабилитират напълно.

Валентин Радев: Няма как на всяка дупка да сложим полицай

Освен средства от тол системата и от бюджета пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който Европейската комисия създава.

"С въвеждането на тол системата нашите прогнози са с 3-4 пъти по-голям обем от пътища на годишна база. Така че за около 6-7 години ще сме готови с пълна рехабилитация", увери Нанков.