Света Екатерина
Света Екатерина / Георги Димитров
Над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в столичната болница "Света Екатерина" са изплатени на директора. Това съобщи Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, цитирайки данни от проверка.

600 млн. лв. задължения са натрупали държавните болници

Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева, посочи Пандов. "Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил.лв., уточни Пандов.

В болницата не е изградена действаща система за финансово управление и контрол, а за възнагражденията не са определени показатели за оценяване на служителите, както и критерии за оценка на отделните служители, допълни Пандов, цитирайки констатации от проверката.

Лекари от „Пирогов“ протестираха срещу уволнението на директора на болницата

Констатирани са и нарушения, свързани с договори за целеви средства за капиталови разходи за купуване на медицинско оборудване, както и при сключване на договор по оферта, която е изтекла към датата на сключването му. По думите му са открити и нарушения на договора за възлагане на управление на лечебното заведение, както и на Закона за публичните предприятия и на Закона за обществените поръчки.

За последните десет години в това лечебно заведение е била извършвана една проверка, посочи още Пандов.
БТА