Здравните власти с шокиращи подробности по случая с връзваните бебета
Здравните власти обявиха на брифинг шокиращи подробности по случая с връзваните бебета в сливенската болница.

Началникът на кабинета на здравния министър в оставка Асена Сербезова - доц. Васил Пандов обясни, че проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в МБАЛ-Сливен е установила, че във вътрешния правилник на болницата е утвърдено децата да се връзват и това е в нарушение със съответните медицински стандарти.

Той каза, че след на направена втора проверка от "Медицински надзор" 3 месеца по-късно - инспекторите отново констатират, деца, които са връзвани по същия начин.

Вътрешна проверка в сливенската болница по повод публикации за връзвани бебета

"Става дума за нечовешко отношение, измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", подчера Пандов и каза, че в страната е бил председателят на кабинета към Съвета на Европа относно противодействието на измъчването и изтезанията, който има специален доклад за България.

И допълни, че тоест в Сливен имаме комплексни нарушения - както в Закона за обществените поръчки, така и на медицинските стандарти. "Изпълнителният директор на лечебното заведение носи цялостна отговорност за организацията отговорност за случващото се", бе категоричен той.

По думите му освен това нарушение, на място са констатирани и други, касаещи обществени поръчки. "Не са спазени правила от страна на изпълнителите при осигуряване на гаранции. Има противоречия в прогнозната стойност", посочи той.

Припомняме, че случаят е от февруари. Тогава се появи информация в медиите, че невръстни бебета, приети в детското отделение на сливенската болница, са връзвани за леглата си.

А майка на един от малките пациенти сподели, че децата били държани така дълго време. Освен това част от персонала не проявявал добро отношение към лекуващите се.

Междувременно беше назначена вътрешна проверка в лечебното заведение, а ръководството изрази в позиция своето дълбоко огорчение от тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.

Последва проверка и от Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и назначи проверка в областната болница. Проверяващите от Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към ДАЗД трябваше да инспектират лечебното заведение и при установяване на нарушения относно спазване правата на детето, да издадат актове по реда на Закона за закрила на детето, както и от прокуратурата.