/ iStock/Getty Images
По случая са сезирани РЗИ и други институции, като лечебното заведение изразява своето дълбоко огорчение от тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения
Невръстни бебета, приети в детското отделение на сливенската болница, са връзвани за леглата си. Това твърди майката на един от малките пациенти, предава NOVA. Според нея децата били държани така дълго време. Освен това част от персонала не проявявал добро отношение към лекуващите се.

“Нормално е да ги връзват, за да ги предпазят, но това че ги връзват само за системи е лъжа. Те са вързани през целия им престой”, заяви Мария Георгиева, майка на едно от бебетата.

Започват проверки по случая с починала жена пред Спешното отделение във Враца

“Цяла нощ това дете продължи да се дере и да се къса. Не съм спала от притеснения. Не само аз, а всички, които са тук и го чуват, защото ни е страх да не се случи нещо с детето”, допълни още майката.

“Възмутена съм от отношението. Естествено не слагам всички под общ знаменател. Повечето сестри си вършат работата, както и докторите, но има хора, които не са за тук”, обясни Мария.

Междувременно започва вътрешна проверка в сливенската болница по повод публикации за връзвани бебета, съобщиха от лечебното заведение в своя позиция.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изразява своето дълбоко огорчение от тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.

Ето и официалната позиция, публикуана на сайта на болницата:

Със заповед на директора е назначена вътрешна проверка, РЗИ и други институции също са сезирани по случая. В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране - връзване на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница.

Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати. Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник.

Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение

Когато има приети деца без присъствие на родител, не е по вина на отделението. В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй като се грижат за други деца.

В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира.

Тогава болницата търси помощта на социалните служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ. В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от коронавирус - медицински сестри и лекари.

Опитаха да оперират жена във видинската болница заради счупване, без тя да има такова

Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение. В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове.

В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти. В Детското отделение при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения.

Тук е открит единственият детски COVID сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол. С подобни оплаквания идват и деца от Бургаска област, се посочва в позицията.

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и назначи проверка в областната болница. Проверяващите от Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към ДАЗД ще инспектират лечебното заведение и при установяване на нарушения относно спазване правата на детето, ще издадат актове по реда на Закона за закрила на детето.

При установяване на нарушения, служителите на ДАЗД ще дадат и задължителни предписания за отстраняването им, след което лечебното заведение ще подлежи на последваща проверка дали са изпълнени всички предписания.