Кметът на Благоевград Илко Стоянов изнесе на брифинг данни за фрапиращи нарушения в Онкологията в града.

"Преди няколко месеца беше сменен управителя на Онкологичната болница и беше започнат одит за проверка на цялостното състояние на общинското дружество", каза кметът, като обясни, че той продължава и в момента.

"В края на миналата седмица, а сега вече и на Медицински съвет се запознахме с фрапиращи нарушения - нагло, цинично и безпардонно. Над 200 хиляди лева за две години са присвоени", подчерта той.



Схемата, по която се е действало е следната - парите за лекарства на онкоболните са били осчетоводявани, че са плащани пари за лекарства, но вместо обаче да се платят те са били превеждани на Взаимноспомагателната каса (ВСК), след което счетоводителя отива и ги изтегля на каса.

"Вместо да плати лекарствата той ги превежда по сметка на ВСК - съвсем друга сметка от тази, която е на кредитора с лекарствата. В момента наличността по сметка е 13 лева", обясни Стоянов.

"Публични пари са премествани по неправилен начин в друга сметка. Лекарства се купуват и се доставят, но ние си дължим парите", допълни той. 

За фактите, които са събрани до момента ще бъде подаден сигнал в районна прокуратура, като тепърва компетентните органи ще изяснят действието или бездействието на хората, които са били в схемата. Той обясни, че доставките на лекарства няма да бъдат спрени. "Ще бъдат спрени течовете на средства", каза той.

След гладната стачка на медиците във Видин: Започва спешна проверка на болницата

"В Общината е постъпило писмо от един от доставчиците на лекарства, където се посочва, че е крайно време да се платят дължимите суми - над 327 хиляди лева", допълни Стоянов.

"Главният финансист на Онкологията е освободен и в момента има нов", обясни той. Освен от източваните пари на онкоболните е имало злоупотреби и с обществени поръчки. И тепърва ще бъдат проведени срещи с всички доставчици, за да се установи какви са дължимите суми. "Най-важното е да запазим финансовата стабилност на болницата", каза Стоянов.

Кметът подчерта, че доставките на лекарства за онкоболните няма да спрат. "Ако не бяхме извършили промяна болницата отиваше към ликвидация и може би всичко щеше да бъде заметено", категоричен беше Стоянов.

"Имаме договори, които не са били в съотвествие с обществените поръчки, договори без крайни срокове, имаме лекари, на които е записано, че са им платени парите, но те не са ги получавали и си ги искат в момента", допълни той.

Илко Стоянов поясни, че в момента се извършват одити и в други общински дружества.