Проведе се среща в здравното министерство, на която е била обсъдена сируацията с COVID-19 и изплащането на парични суми на медици и санитари, както в центровете, така и в болниците.

Сумите, които са били дискутирани са 600, 350 и 120 лева. Това обясни на брифинг пред медиите Красимир Митов, председател на Националния синдикат "Защита".

Медици от „Александровска“ болница обмислят гладна стачка (ВИДЕО)

Друга основна тема, която е била обсъдена е ситуацията в болницата във Видин с уволнените протестиращи медици. "Моментално се изпраща одитна проверка, Инспекция по труда и се изисква обяснение от директорката на лечебното заведение, като с разбрахме да сезираме прокуратурата, защото тук има абсолютен натиск и рекет", подчерта Митов.

Той каза, че жените категорично твърдят, че парите, които са получавали от COVID-19 са им били взимани от представители на администрацията. "Ще изчакаме няколко дни, за да видим какъв ще бъде резултатът от проверката и дали жените ще възстановени на работа - от това ще зависи какви действия ще предприемем занапред", каза Митов.

"Нашата цел е не да стимулираме хората да гладуват и да боледуват, напротив, ние ще подсигурим правна защита на нашите членове и няма да ги оставим, но главната цел ще бъде да спрат гладната стачка", категоричен е той.

Митов обясни, че някои от жените, които гладуват вече трети ден имат здравословни проблеми. "Те са в момента в офиса и едната от тях не е в добро здравословно състояние", допълни той. Стана ясно още, че общо петима души са в гладна стачка.

Александровска болница: Не съкращаваме лекари

Той каза още, че хората са изплашени и премълчават, и това е практика в българското здравеопазване. "Когато хората тръгнат да си търсят правата се започва със заплахите", каза Митов.

Сигналите за нередностите, както и подписка са предадени на Министерство на здравеопазването, на премиера и на социалния министър. В понеделник ще бъде информирана официално прокуратурата. Красимир Митов допълни, че ситуацията в болницата във Видин се случва от една година. 

На срещата в здравното министерство са били обсъждани още проблемите в Александровска болница, както и в здравеопазването. Митов намекна, че подобни сигнали е имало и от други лечебни заведения и допълни, че са много малко центровете, в които нещата са изрядни на 100 %.