Медиците прекратяват гладната стачка
Във видинската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" започна проверка от звено "Вътрешен одит" на здравното министерство.

Тя бе разпоредена от министъра на здравеопазването във връзка с разпространен в медиите и социалните мрежи видеоклип, заснет в ковид структурата на болницата, както и с обявената щафетна гладна стачка на санитарите от отделението по спешна медицина.

Проверяващите са разговаряли с ръководството и с обявилите стачка санитари, които са дали своите писмени обяснения. От болницата поискаха в открито писмо проверки от Районната здравноосигурителна каса и Регионалната здравна инспекция на отпуснатите средства за работа с болни от COVID-19 заради обвинения в присвояване.

Появи се смущаващо видео от видинската болница, според лечебното заведение е провокация

Зам.-директорът на здравното заведение д-р Богдан Томов категорично посочи, че е "недопустимо в условията на пандемия да се активират стачни действия и болницата да се ползва за обслужване на политически интереси". Той уточни, че здравното заведение е сигнализирало прокуратурата за лицето, влязло в отделението, заснело пациент с изразена хипоксемия (недостиг на кислород) и разпространило видеоклипа.

От видинската прокуратура са отговорили, че авторът на клипа е напуснал страната преди десетина дни.

Заместник-директорът на лечебното заведение подчерта, че през ковид структурата от началото на пандемията досега са преминали общо 1649 пациенти, от които за м. октомври т.г. - 351, а за периода от 1-ви до 10 ноември - 147 пациенти. Сутринта са изписани от отделението оздравели осем пациенти. Хоспитализираните в отделението са 65, в тежко състояние в реанимация е един пациент.

Тримесечно бебе с ковид инфекция и тежка пневмония е приведено в столична болница, заразени с COVID-19 са били неговите родители и баба му. Две трети от болните в отделението са на възраст над 70 г., а най младият пациент - 30 годишен мъж, е бил сред изписаните.

Междувременно, проверката на „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването на МБАЛ „Св. Петка“, Видин показа, че оплакванията за намалено заплащане за „първа линия“ на санитарите от отделението по спешна медицина се отнася за 2020 година и периода януари-май 2021 година.



Всеки един от санитарите е посочил, че след месец юни 2021 година е получавал редовно и изцяло сумите за работа на първа линия.

След проведена среща между протестиращите и заместник-директора на болницата д-р Богдан Томов обявената гладна стачка се отменя, като предстоят още разговори с ръководството на МБАЛ „Св. Петка“.
БТА