Във видинската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" ковид отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места, не достига и медицински персонал. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова.

Само за последните 24 часа в отделението са приети шест души с COVID-19, изписаните днес оздравели са 6 и техните места се запълват веднага. Броят на леглата, които са заети в ковид отделението, е 85, има и две легла в коридора на отделението, но те към момента са свободни.

Най-възрастните болни от COVID в болницата са жена на 91 и мъж на 80 години, а най младите са двама 28-годишни. В отделението към момента няма болни деца, преди дни е било изписано оздравяло дете на 5 години.

Министър Кацаров: Това е най-тежката COVID вълна досега

Видинската болница е единственото лечебно заведение, което обслужва населението в областта. Не достига персонал, който да работи в ковид отделението. В момента болните се обслужват от петима лекари, десет медицински сестри и седем санитари.

В болницата в Белоградчик разполагат само с 10 легла в разкритото ковид отделение, каза още д-р Найденова. Видинската болница разполага със свободна и оборудвана сграда за разкриване на допълнителни 27 легла за болни от COVID-19, но не и с персонал, който да ги лекува.

В приемните фургони, където болните изчакват хоспитализиране, е осигурено отопление, допълни още Найденова. Според директора на болницата, от всичките 85 лежащо болни към момента нито един не е ваксиниран.
БТА