Гладна стачка обмисля част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на "Александровска" болница. Въпреки че заради пандемията работата в клиниката е една от най-тежките в момента, работещи там твърдят, че от месеци са подложени на репресии от страна на началника й проф. Темелков. 

„Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата – тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от COVID инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата ”, сподели пред NOVA доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години.

Думите на медика бяха потвърдени от други нейни колеги. Те посочиха още, че месечният график е неравномерно разпределен и нямат време за почивка. Искани са им писмени обяснения, по техните думи се търсело и повод за дисциплинарни наказание.

„За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място”,  заяви д-р Симеонов – председател на синдикат „Защита” в сектор здравеопазване.

От ръководството на болницата коментираха казуса в писмено становище до NOVA. В него те твърдят, че спорът не е нито от трудово-правен, нито от административен характер,  а ставало въпрос за личностни отношения между началника и част от неговите служители, които засягали начина на работа, разпределението на задачите и йерархията в клиниката. Проф. Темелков категорично отрича твърденията на медиците.
NOVA