/ / iStock/Getty Images
Завърши проверката на "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването в Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Св. Петка" във Видин, съобщават от здравното министерство. Спешната проверка бе разпоредена в сряда от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с разпространен видеоклип, заснет в COVID структурата на болницата, както и във връзка с обявената щафетна гладна стачка на санитарите от отделението по спешна медицина.

Скандалното видео от COVID отделението във видинската болница се разпространи първо в социалните мрежи. Според автора му кадрите са заснети в коридор на здравното заведение, а на тях се вижда гол мъж, който ползва за тоалетна кашон в коридора. По думите на автора на видеото, в отделението лекари няма. Смущаващият клип предизвика лавина от коментари и реакции в социалните мрежи и медиите.

Появи се смущаващо видео от видинската болница, според лечебното заведение е провокация

Само за ден е приключила работата на проверяващите, съобщиха от болницата във Видин. Стачните действия на санитарите бяха прекратени, но те остават в стачна готовност, съобщиха за БТА от Национален синдикат "Защита", които застанаха зад протестиращите.

В съобщението на здравното министерство за резултатите от проверката, което е публикувано на сайта на министерството, се казва, че "оплакванията за намалено заплащане за "първа линия" на санитарите от отделението по спешна медицина се отнася за 2020 година и периода януари-май 2021 година. Всеки един от санитарите е посочил, че след месец юни 2021 година е получавал редовно и изцяло сумите за работа на първа линия ".

В съобщението се допълва, че след проведена среща между протестиращите и заместник-директора на болницата д-р Богдан Томов обявената гладна стачка е отменена от вчера сутринта и предстоят още разговори с ръководството на МБАЛ "Св. Петка.

След скандален клип: Здравните власти започват проверка във видинската болница

От министерството уточняват, че проверяващите не са получили отговор на въпроса защо след като недоволството от заплащането е свързано с минало време, протестът се е организирал сега, няколко дни преди изборите и "случайно ли е съвпадението с посещението на президента Румен Радев в района. И случайно ли е съвпадението, че един от лидерите на протеста е кандидат за народен представител. Случайно ли е съвпадението, че клип, заснет в COVID отделението на видинската болница един месец по-рано, се разпространява в медиите сега, при това след манипулиране на съдържанието".

Министерството на здравеопазването определя случилото се във видинската МБАЛ "Св. Петка като "един скандал с привкус на предизборна кампания".
БТА