Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров нареди на звено „Вътрешен одит“ на Министерство на здравеопазването да извърши спешна проверка в болница „Св. Петка“ във Видин във връзка с видеоклип, заснет в COVID структурата на болницата, както и заради заявената стачна готовност на санитарите от отделението по спешна медицина.

Скандалното видео от COVID отделението във видинската болница се разпространява в социалните мрежи. Според автора му кадрите са заснети в коридор на здравното заведение, а на тях се вижда гол мъж, който ползва за тоалетна кашон в коридора. По думите на автора на видеото, в отделението лекари няма. Смущаващият клип предизвика лавина от коментари и реакции в социалните мрежи.

Появи се смущаващо видео от видинската болница, според лечебното заведение е провокация

В свое писмено становище зам.-директорът на болницата д-р Богдан Томов обясни, че клипът е заснет от лице, близко на пациент с COVID инфекция, настанено в лечебното заведение.

Авторът на клипа, възползвайки се от зеления коридор, в рамките на който пациентите са извеждани от COVID структурата за осъществяване на изследвания, е влязъл незаконно. Заснетият на клипа пациент е с изразена хипоксемия (недостиг на кислород). В момента на заснемане на клипа санитарите са придружавали пациенти за изследвания. В болничните стаи са били дежурният лекар и медицинска сестра от екипа. Цивилното лице е изведено от отделението след остри пререкания с дежурния лекар. Това обаче не е показано на клипа, въпреки че е било заснето“, посочи още в становището си д-р Томов.

Авторът на клипа е лице, което многократно е създавало конфликтни ситуации в болницата и е извеждано неколкократно с помощта на охранителните органи“, уточни заместник-директорът на лечебното заведение и подчерта, че през COVID структурата от началото на пандемията досега са преминали общо 1649 пациенти, от които за м. октомври 2021 г. – 351, а за периода от 1-ви и до 10-ти ноември – 147 пациенти.

Относно протеста на санитарите от отделението по спешна медицина д-р Томов обясни, че протестните им действия се ръководят от кандидат за народен представител.

Зам.-директорът на МБАЛ „Св. Петка“ обясни още, че финансовите средства, които се получават за работа с COVID пациенти, са разпределяни точно, както изисква методиката и както се разпределят във всички други болници в страната.

Д-р Томов призова РЗОК Видин, която финансира дейността на болницата и по тази линия, да се самосезира и да направи проверка. Той настоя още РЗИ Видин също да извърши такава. Лечебното заведение е инспектирано през м. август 2021 г. и тогава не са установени нарушения.