/ БГНЕС
Към 31 март 2022 г. на база на междинни финансови отчети общите задължения на държавните болници са 600 млн.лв., а просрочените задължения са 113 млн.лв.

Лекари от „Пирогов“ протестираха срещу уволнението на директора на болницата

Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

"За изминалите шест месеца от инспектората на МЗ са извършени 64 проверки. Всички лечебни заведения са представили бизнес-програми за предстоящите три години, а ние сме одобрили три от тях", допълни тя.

В някои болници проверките продължават.

След получени сигнали: Започват проверки в болницата по онкология

От МЗ съобщиха и за доста фрапиращ случай от столично здравно заведение - над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в  болница "Света Екатерина" са изплатени на директора.

Това съобщи Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, цитирайки данни от проверка. Тя обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева, посочи Пандов.

В болницата не е изградена действаща система за финансово управление и контрол, а за възнагражденията не са определени показатели за оценяване на служителите, както и критерии за оценка на отделните служители.
БTA