По делото срещу Гриша Ганчев и Литекс Комерс имало политически натиск
По делото срещу Гриша Ганчев и Литекс Комерс имало политически натиск / снимка: Sofia Photo Agency, архив
По делото срещу Гриша Ганчев и "Литекс Комерс" имало политически натиск
55452
По делото срещу Гриша Ганчев и "Литекс Комерс" имало политически натиск
  • По делото срещу Гриша Ганчев и "Литекс Комерс" имало политически натиск

По делото срещу Гриша Ганчев и „Литекс Комерс" има политически натиск - така смята адвокатът на Ганчеви - баща и син, Татяна Дончева. Според нея доказателство за това е начинът, по който се води разследването. Тя обясни в интервю за Дарик, че разследващите от ГДБОП са отказали да допуснат защитата в продължение на седмица, последвал е и писмен отказ.

„Всеки ,който има бизнес от големи мащаби в България, трябва да се чувства застрашен", коментира Дончева. Тя пое делото от гледането на мярката на Данаил Ганчев на втора инстанция. Съдът му определи мярка парична гаранция в размер на 100 000 лева. Този следобед стана ясно, че Специализираната прокуратура е протестирала решението за Специализирания съд за по-лека мярка и парична гаранция на сина на Гриша Ганчев - Данаил и останалите четирима, задържани при операция „Захар", научи Дарик. Не е логично хора като Камелия Мирчева, която е била на висок пост в „Литекс Комерс", да е с мярка 5000 лева, а на Ганчев и Милко Димитров е наложена мярка 100 0000 лева, коментираха от Специализираната прокуратура. Апелативният специализиран съд трябва да се произнесе по протеста на прокуратурата и решението на Специлизирания съд дали то е основателно. Защитниците на Данаил Ганчев - адвокат Татяна Дончева, и на Милко Димитров - адвокат Илко Димитров, са обжалвали решението на Специализираният съд. Те са поискали да бъде намалена паричната гаранция от 100 000 лева. Апелативният специализиран съд трябва да се произнесе с решение в петък.

В края на миналата седмица Специализираният наказателен съд определи по-лека мярка - гаранция от 100 000 лева за сина на директора на „Литекс Комерс" Гриша Ганчев - Данаил Ганчев. Досега Данаил Ганчев бе в ареста. 100 000 лева е наложената парична гаранция и на другия изпълнителен директор на „Литекс Комерс" Милко Димитров.

С по-лека мярка е вече и Ивайло Талев и „гаранция в пари" в размер на 15 000 лева и Камелия Мирчева с парична гаранция от 5000 лева. Според магистратите промяната на мярката се налага, тъй като задържаните няма да се укрият или да извършат друго престъпление, освен това те са с добро образование.

Те бяха задържани през май при операция "Захар" и обвинени в данъчни измами и злоупотреби, ощетили държавата с над 200 000 лева. Според Дончева Данаил Ганчев и Милко Димитров не разполагат с такава сума, за да платят гаранцията.

Според адвокат Дончева освен, че има политически натиск по делото, се бави умишлено и документацията. Има политически натиск да бъдат образувани дела срещу бизнес конкуренти на властта. Тя е категорична, че по длето срещу „Литекс Комерс" има такъв политически натиск, а доказателство за това е начинът, по който се води производството и това, че не се разследва. „Да смята Цветанов, че адвокатите му пречат, не учудва никого, но да се създаде писмен документ за отказ от разследващите полицаи в ГДБОП, това не се среща всеки ден", коментира Татяна Дончева. По думите й още при първото заседание по гледане на мярката на Данаил Ганчев и другите задържани са допуснати нарушения с това, че съдийката е съпруга на един от разследващите полицаи в ГДБОП. Задължителните основания за отводи са пренебрегнати. Според Дончева от изпълнителната власт не търсят истината, а сменят престъпления и арести с други цели.

Най-късно на 24 юли ще стане ясно дали ще протестира Специализираната прокуратура решението на съда и ще обжалват ли съответно мярката и гаранцията адвокатите на задържаните при операция Захар".