Пламен Орешарски обяви състава на кабинета
Пламен Орешарски обяви състава на кабинета / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова
Пламен Орешарски обяви състава на кабинета
64297
Пламен Орешарски обяви състава на кабинета
Кои са новите министри?
  • Пламен Орешарски обяви състава на кабинета
  • Кои са новите министри?

Двама вицепремиери ще има в правителството на Пламен Орешарски - правосъдният министър, който ще отговаря и за усвояването на еврофондовете, и икономически вицепремиер, който обаче ще бъде обявен до месец след като приключи със сегашните си задължения.

Пред Националния съвет на БСП Орешарски обяви имената на бъдещите министри, като в структурата на новия кабинет се предвижда и нов министър - на инвестиционното проектиране.

Министър-председател - Пламен Орешарски

Министър на финансите - Петър Чобанов

Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев

Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев

Министър на транспорта - Данаил Папазов, шеф на пристанище Варна

Министър на земеделието - Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет

Министър на културата - Петър Стоянович

Министър на здравеопазването - Таня Андреева

Министър на отбраната - Ангел Найденов

Министър на външните работи - Кристиан Вигенин

Министър на екологията - Искра Михайлова

Министър на правосъдието и вицеприемиер - Зинаида Златанова

Министър на спорта - Мариана Георгиева

Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова, бивш ректор на варненския МУ. Тя е в челото на класацията на Дарик на Най-добрите лекари.

Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов

Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

Министър на инвестиционното проектиране - проф. Иван Данов

Първоначално Пламен Орешарски предложи този пост да заеме арх. Калин Тихолов. Часове след номинацията си обаче в писмо, изпратено до БГНЕС, арх.Тихолов декларира, че се отказва от предложеното министерско кресло заради информации в медиите, че името му е замесено в скандала „Дюнигейт”. Във вторник, когато отиде да върне изпълнения мандат на президента Росен Плевнелиев, Орешарски съобщи и новото си предложение за ръководител на  министерство - проф. Иван Данов, който е ръководител на катедра „Жилищни сгради” в УАСГ.

На този етап ще предложа този състав; до месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на Министерския съвет, допълни при представянето на кабинета си Орешарски.

От 17 членове на кабинета шест са дами. Министрите в кабинета "Орешарски" владеят английски, немски, френски, руски и турски езици. Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов – на 37 години, и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също е на 37 г. Доайенът на правителството е Хасан Адемов – на 60 г. Сред министрите има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели.

Действително се е получил силен екип, който не разделя Министерския съвет на нечии квоти, феоди, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев относно проектосъстава на кабинета „Орешарски”. По думите му същият трябва да е подходът и към политическите кабинети на министрите.

По време на закритата част на пленума социалисти са изразили резерви към трима от предложените министри - на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на правосъдието Зинаида Златанова и на инвестиционното проектиране Калин Тихолов. Даже са се чули предложения да се поизчака със състава на проектокабинета, но те са срещнали отпор от страна на ръководството на партията с аргумента, че по конституция имат седем дни да предложат състав на правителство.

Янаки Стоилов коментира след заседанието, че е нито очарован, нито разочарован от състава на кабинета, но подчерта, че около него има въпросителни, на които трябва да се отговори.

Стоилов отказа да каже дали е бил гласен за министър в кабинета „Орешарски". По неофициална информация при приемането на предложения кабинет двама от членовете от Националния съвет са гласували „въздържал се".

Във вторник сутринта Орешарски ще представи проектокабинета си на президента Росен Плевнелиев. Народното събрание ще гласува в сряда - 29 май, от 9.00 ч. предложения от кандидата за премиер Пламен Орешарски състав и структура на Министерския съвет.

Пламен Орешарски обяви състава на кабинета
netinfo