Държавата обмисля да се спре изцяло строителството върху дюни
Държавата обмисля да се спре изцяло строителството върху дюни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Държавата обмисля да се спре изцяло строителството върху дюни, стана ясно на срещата между екоорганизациите и правителството. С промяната ще се спре строителството върху пясъчни дюни и в зона Б на черноморското крайбрежие – това е 2-километровата ивица от брега, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сега дюните са защитени само в зона А, на 100-метрова ивица, и са публична държавна собственост, която не може да се продава, заменя и застроява.

Земеделският министър посочи, че промяната вероятно ще струва на държавата над 100 милиона лева. Поне толкова са досега платените пари за изваждане на парцели от държавния горски фонд по всичките няколко хиляди процедури, обясни агроминистърът. Спирайки процедурите, държавата ще трябва да върне парите на частниците, уточни още Найденов.

В навечерието на Новата година стана ясно, че земеделското министерство е продало 29 дка терен в защитена местност край Несебър. Земята е препродадена часове по-късно на четири пъти по-висока цена от първоначалната. Екологът Тома Белев алармира в социалната мрежа Фейсбук, че багери заравняват дюни край Несебър. Строителното разрешително за терена бе отнето на 4 януари, а в дните до 13 януари се очаква междуведомствена комисия да се произнесе по въпроса.

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов с настояване да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията. Премиерът поиска проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г. От държавното обвинение обясниха, че е разпоредена пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър. Бургаската окръжна прокуратура вече започна проверка на казуса, като магистратите ще разследват за законосъобразност на административните актове на местните отговорни органи заради дюните.

На Ивановден по разпореждане на министър-председателя с поста си се раздели шефът на агенцията по горите Бисер Дачев за това, че не е имало реакция по сигнали към агенцията за защитени територии.