Кой е Пламен Орешарски?
Кой е Пламен Орешарски? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пламен Василев Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. През 1985 г. завършва магистърска степен по „Финанси и кредит" в Университет за национално и световно стопанство в София. През 1992 г. завършва аспирантура в УНСС и защитава докторска степен по „Инвестиции и инвестиционен анализ". Специализира „Банково управление" в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа" във Великобритания. Доцент доктор е по икономика. Пламен Орешарски има редица научни публикации в областта на инвестиционния анализ, финансите и десетки статии, рецензии и коментари. Владее свободно английски и руски език.

В периода 1992-1997 г. е заместник-декан на катедра „Финанси" към Университет за национално и световно стопанство. През този период е ръководил българския екип по преструктурирането и договарянето на външния дълг, екипа по изготвяне на законодателството и регламентирането на валутния борд, работната група по либерализиране на валутния режим в България, екипа за подготовка и въвеждане на правилата и законодателната рамка за пазара на ценни книжа в България. Консултирал е инвестиционни и капиталови проекти на търговски банки за управление на активите и пасивите. Участва и в изготвянето на методология и правила за емитиране и търговия с държавни ценни книжа в България.

От 1993 г. до 1997 г. е директор на дирекция „Държавно съкровище и дълг" в Министерство на финансите. През периода Орешарски участва в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика.

През периода 1995-1999 г. е член на Управителния съвет на Българската фондова борса в София. От 1997 г. до 2000 г. е член на Управителните съвети на Българската консолидационна компания и на „Булбанк".

През 1996-1997 г. Орешарски е член на Управителния съвет на Държавна спестовна каса и председател на Управителния съвет на Търговска банка „София-банк".

От 1997 г. до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България. Като такъв отговаря за управление на държавния дълг, управление на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.

За периода 2003-2005 г. е заместник-ректор на УНСС и ръководител на Финансово-счетоводен факултет към университета. Преподава „Финансово управление", „Инвестиции" и „Инвестиционен анализ".

На 17 август 2005 година Пламен Орешарски е избран за министър на финансите на България. В кабинета „Станишев" той е единственият министър, който не е представител на нито една от управляващите партии, известни като тройната коалиция. Разработваната от Пламен Орешарски и утвърдена от правителството и Народното събрание данъчна политика е в интерес на конкурентноспособността на реалната икономика и в подкрепа на фискалната сигурност. През 2007 г. данъчната ставка за корпоративния данък е намалена на 10%, както и облагането на доходите на физическите лица е изравнено на същите 10% в същата посока чрез промяна през 2008 г., тоест въведен е плосък данък. Осъществява една от най-големите реформи в държавната администрация като трансформира данъчната администрация в Национална агенция по приходите. По този начин са обединени функциите по събиране на данъци и осигурителни вноски и делегирани функциите за местните данъци на общините.

Орешарски е финансист номер едно на страната до 27 юли 2009 година, когато предава поста на своя наследник в правителството на ГЕРБ и тогавашния премиер Бойко Борисов - Симеон Дянков. След парламентарните избори през 2009 година Пламен Орешарски е избран за депутат от Коалиция за България. Близо четири години по-късно той отново влиза в листите на социалистите за предсрочните избори за Народно събрание на 12 май 2013 година. Още в хода на предизборната кампания той беше посочен от лидера на БСП Сергей Станишев за кандидат за бъдещ премиер на страната.