Станишев определи като силен проектокабинета „Орешарски”
Станишев определи като силен проектокабинета „Орешарски” / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Действително се е получил силен екип, който не разделя Министерския съвет на нечии квоти, феоди, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев относно проектосъстава на кабинета „Орешарски”. По думите му същият трябва да е подходът и към политическите кабинети на министрите.

Орешарски проведе много интензивни лични консултации, той имаше много по-голяма свобода, отколкото например аз като кандидат за министър-председател в рамките на тройната коалиция, където  всяка партия посочваше своите министри, каза Станишев. В този смисъл благородно му завиждам, добави той.

Водещо в номинациите е всеки един кандидат за министър да има своите професионални качества, независимо дали е член на една или друга партия, народен представител или представител на академичните среди, отбеляза лидерът на БСП.

Станишев посочи, че очаква Пламен Орешарски и неговия екип почтено, не реваншистки, но ясно и категорично да извадят фактите на масата за наследството на кабинета „Борисов” - какво е състоянието на  бюджета, какви са задълженията на държавата към бизнеса, колко е невърнатото ДДС. Служебното правителство премълча истината,
посочи лидерът на БСП. Правителството на Орешарски ще стъпва върху мини, по въглени на натрупано недоволство и недоверие на хората, смята той.

Според Станишев левицата има уникален, може би и последен шанс да възстановява доверието на хората. Трябва да бъдем много твърда опора на правителството, но и да имаме високи изисквания, обърна се лидерът на БСП към съпартийците си. Той посочи, че трябва да са наясно и с подготвени сценарии от ГЕРБ за реванш, за дестабилизация, за масови подклаждани протести с и без повод, допълва БТА.

Много хора казват - едни с тревога, други със злорадство и конкретни планове и намерения: „Този кабинет ще е до есента, да изкара зимата и го сваляме”, коментира Станишев и посочи, че е почувствал такива нотки и в разговорите с политическите сили. Не предлагам Орешарски, както вярвам и той не предлага своите кандидатури за министри с идеята да бъдат пожарникари на острата кризисна ситуация в страната, да оберат негативи, след което да бъдат пожертвани, категоричен беше Станишев.