/ БТА
Министърът на икономиката Кирил Петков се срещна с работодателски и браншови организации за обсъждане на въпроси, свързани с необходимите финансови мерки за преодоляване на социално-икономическата криза, породена от пандемията. 

"Всеки от представителите трябваше да даде идеи как вижда преодоляването на идващата криза. Бяха споделени 34 нови идеи, някои от които са близки една до друга", заяви на брифинг Петков.

По думите му всички са се обединили около мнението, че най-важно е бюджетът, който е предложен от служебното правителство, да бъде актуализиран максимално бързо.

Ричард Алибегов: Няма как с 50% капацитет да се поемат 100% разходи

"Ако няма такава актуализация, всички браншове са под огромен риск – особено туристическият и ресторантьорският. Ако отново трябва да бъдат „затворени“, това би било от огромна пагубност за техните бизнеси", посочи икономическият министър.

Той отбеляза, че е имало много хубави идеи за това как да се покачи ваксинацията, като една тях е държавният сектор да даде пример. "Беше предложено поне тази част от държавните служители, които имат допир с голям брой хора, да се ваксинират, защото не трябва да очакваме това да го правят само външните бизнеси. Друго важно нещо е да оценим правилно къде COVID-19 се разпространява най-лесно и затварянето на заведенията да бъде свързано с реалната опасност, а не просто по индустриални кодове", допълни Петков.

Петков се среща с работодателски и браншови организации за необходимите финансови мерки заради пандемията

"Без средства, затварянето на тези бизнеси е абсолютно нечестно. Не може някои бизнеси да платят цената на цялото общество, защото сме решили, че те са най-опасните", категоричен е министърът.

На въпрос дали би подал оставка, за да се намали общественото напрежение, Петков, отговори, че не се страхува от оставка. "Всеки ден е ужасно важен за задачите, които сме си поставили. Тук съм с една единствена цел - да правя нещата, в които вярвам", заяви той.

Министърът на икономиката допълни, че за това си има Конституционен съд. "Аз съм под указа на президента - той ако иска, може да ме освободи. Има много хора от другата страна, които биха се радвали, ако аз си подам оставката", каза още Петков.