/ БТА
"Уважавам Конституционния съд - ако от там имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях", заяви той
"България ми е в сърцето и съм влязъл в тази роля, защото милея за родината". Това каза пред журналисти в Сопот министърът на икономиката Кирил Петков относно гражданството си. Той благодари на президента Румен Радев за вчерашните реплики по тази тема.

"Аз съм българин" е единственото, което мога да кажа, че съм", добави Петков.

В Сопот министърът се срещна с ръководството и синдикатите на ВМЗ, след което пред журналисти обяви, че иска оставките на 4-членния борд на Съвета на директорите на фирмата и на изпълнителния директор на Българската консолидационна компания /БКК/.

Министър Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ-Сопот

Според него след поисканите оставки още днес следобед ще се чуят отново новини във връзка с неговото гражданство.

"Истината е, че съм се отказал от канадското си гражданство преди да стана министър и оттук нататък уважавам Конституционния съд - ако от там имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях. Но дотогава моята задача е да си вършим работата", заяви Петков.

Кирил Петков твърди, че е направил всичко необходимо за отказа от канадско гражданство

Според бивши конституционни съдии, цитирани от него, всички актове, издадени от Петков в качеството му на министър, били стабилни. "Моята роля е да не губим нито ден", каза той, а темите, повдигнати от опонентите му, определи като "маловажни за държавата".
БТА