/ Георги Димитров
Министърът на икономиката Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот. Това каза Петков пред журналисти след среща с ръководството на фирмата и синдикатите.

„Не може, когато принципалът, управлението и представителите на работещите в тази фирма са всички заедно - Бордът трябва да си подаде оставката“, подчерта той.

Едновременно с това Петков призова и директорът на Българската консолидационна компания (БКК) да си подаде оставката, защото по думите му "не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати в последния момент и да казваме, че тази държавна компания си върши работата“.

„Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в БКК, да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", подчерта Петков.

ГЕРБ: Служебното правителство води към фалит ББР и ВМЗ-Сопот

Той изрази надежда новият член на УС на компанията, който е назначен от самия него, да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата.

Петков подчерта, че държавата не е лош стопанин и може да бъде много добър стопанин, ако обаче се гледа интереса и ако знае за какво го прави.

"И като сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората, които стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни, дори и под собствеността на държавата", каза още Петков.

Изпълнителният директор на ВМЗ Иван Гецов каза от своя страна, че заплатите и работата на работниците са гарантирани и няма да има забава нито на аванс, нито на заплата. По думите му трябва да се преодолее отрицателната енергия, която се е получила през последните месеци.

Хубавата новина е, допълни Гецов, че през последните години ВМЗ е постигнала големи успехи, които му позволяват, въпреки тези негативни моменти, които се получили с новото ръководство, да ги преодолее. Според Гецов ВМЗ може да има бъдеще, ако върви "ръка за ръка" с държавата , която да помага, да направлява, да прави политики, които фирмата да следва и да са в синхрон.

Гецов уточни, че ВМЗ е много по-високо ценена, отколкото в България, като допълни, че очаква това да се измени. По думите му членовете на борда идват от друго естество, нямат необходимата компетенция, но трябва да милеят за комбината. Те не са се научили на това, а са привнесли опит от други дейности.

Министърът на икономиката допълни, че преди новият борд да влезе в сила, предприятието е било на печалба. След като влиза в своята роля фирмата губи и то в много големи размери.

Петков уточни, че те са назначени през април тази година по време на забранителния меморандум, а загубите възлизат на близо 6 милиона лева. „Не можем да си позволим основополагащо предприятие в този район да губи пари“, каза още Петков.

Относно БКК министърът добави, че трябва лека полека да бъде разградена, така, че "да можем да качим всичките активи нагоре към министерството". Защото, според него, няма нужда от такава шапка, която да не дава директен контрол на държавата, а да има някакви бордове, които, по думите му "не знаем защо там стоят". А на хората, които са в БКК ще се намерят други роли, които да изпълняват, добави Петков.
БТА