ГЕРБ призова служебното правителство да отмени част от решенията си, взети на последното заседание в сряда.

Едното касае ББР - по думите им се дава зелена светлина за раздаване на високорискови и необезпечени кредити. Второто решението ще засегне необратимо ВМЗ-Сопот и авиоремонтния завод "Авионамс", обявиха още от партията, визирайки изваждането на предприятията от Държавната консолидационна компания.

Петков: Стъпаловидните структури с „шапки компании“ са били най-добрата предпоставка за изтичане на средства

"Те не само са стратегически предприятия, но и дават работа на хиляди семейство в пловдивско. До сега те са били освободени от плащане на дивидент, а с тези пари са плащани заплатите. Сега те са застрашени от фалит", обясни народният представител Дани Каназирева.

По думите й на работниците се внушава, че като минат от ДКК под шапката на Министерство на икономиката, че това ще е по-добре и ще се обезпечи работния процес на предприятието. "Това не е вярно", категорична беше още Каназирева.

БНБ: Кирил Петков е поискал рокади в ББР преди да бъде назначен за министър

От партията обясниха още, че ВМЗ-Сопот изпълнява и поръчки за НАТО, както и е пряко обвързано с договорите за доставката на новите американски изтребители.

"Държавна консолидационна компания" ЕАД не трябва да изисква нито лев нито от "ВМЗ-Сопот", нито от "Авионамс", за да плати дивидент на държавата, коментира от своя страна служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от БТА.

Според правителственото решение те се включват в обхвата на търговските субекти, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане. Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет. С проекта на акт се променя и срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент - от 30 юли на 31 август.

"Реално дивидентът, който се изисква е от ДКК, не от ВМЗ. ДКК има кешови пари в ББР, които стоят свободно", обясни министърът. "Плащайки този дивидент, просто им намаляваме свободния ресурс", коментира той. Петков допълни, че е било решено, че няма защо ДКК да има свободни средства, след като начинът по който ги харчи е опасен откъм целесъобразност и откъм най-правилното използване на парите на данъкоплатците. Той напомни, че предстои промяна на част от членовете на борда на директори на ДКК.

Вчера в МС министърът посочи, че ВМЗ не се изважда от ДКК. Петков днес повтори, че според него дългосрочно ДКК не трябва да съществува, но напомни, че процесът ще е сложен и ще отнеме време.