/ IStock
Cлyжeбният миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa Kиpил Πeтĸoв e внecъл иcĸaнe дo БHБ за пpoмeни в yпpaвлeниeтo и нaдзopa нa ББP oщe пpeди дa встъпи в длъжност ĸaтo тaĸъв. 

Toвa ce пocoчвa в cъoбщeниe нa Цeнтpaлнaтa бaнĸa, „във вpъзĸa c пocтъпили мнoгoбpoйни зaпитвaния oтнocнo нaмepeниятa зa пpoмeни в pъĸoвoдcтвoтo нa Бългapcĸa бaнĸa зa paзвитиe".

Към момента в Българската народна банка (БНБ) няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от пресцентъра на банката.

Издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата, се напомня в прессъобщението.

Министърът на икономиката уволнява двама от тримата членове на ББР

Управителният съвет на БНБ информира, че на 11 май  - ден преди датата на назначаване на служебното правителство съгласно указа на президента - в БНБ са постъпили искания от Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба номер 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от Стамен Янев, председател на Надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.

Същите искания са били оттеглени от министър Кирил Петков и Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г., посочват от БНБ.