Министърът на икономиката Кирил Петков ще уволни двама от трима членове на Българската банка за развитие. Това обяви Кирил Петков на срещата разговор с Надзорния съвет на банката. 

На нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев, а другите двама - Митко Симеонов и Велина Бурска, са отказали да присъстват.

„Много важно беше да чуя и тяхната гледна точка, но те не уважиха това. Притеснява ме  огромната концентрация, отишла в 8-те топ клиента. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност”, каза Петков.

„Ще издам заповед за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска”, заяви Петков. „След днешна дата, ако направят някое действие, подобно на тези, извършени по тяхно време, ще носят съдебна отговорност”, каза още той.

Техните места министърът на икономиката ще предложи да заемат Васил Щонов и Валентин Михов.

До тяхното одобрение, Българската банка за развитие няма да има опериращ надзор.

"Така тази банка ще влезе в истинските си задачи - конкурентност, иновации, не раздаване пари на калпак", коментира той.

Министър Петков посочи още, че предлага промяна, с която да се сложи лимит и ББР да може да отпуска кредити до 5 млн. лева.

"Тази банка е на всеки един от нас, трябва да следим, ако някой иска отново да вдигне този лимит", посочи той.