Министърът на икономиката Кирил Петков заяви на брифинг, че са внесли няколко доклада в Министерски съвет. Той е на мнение, че стъпаловидните структури с „шапки компании“ са били най-добрата предпоставка за изтичане на средства.

"Първият е за изваждане на компанията "Монтажи", като се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тези в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни", каза пред журналисти Петков.

По думите му такава стъпка е направена за дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг", които ще бъдат преместени към МОСВ

Кирил Петков: Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър

"Язовирите отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към министерство на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири същност са напоителни, някои са свързани с риболова. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет", посочи министърът.

Според него тези стъпки ще направят една изцяло нова структура на Министерството на икономиката, която ще се раздели с несвойствените си дейности, откъдето "много пари изтичаха и ще започне да се действа в посока само икономическо развитие".

"Последната точка, която разисквахме, всъщност е дали и как Агенцията за иновации да премине под някаква координация на Министерството на икономиката. Идеята е заедно с Министерството на образованието и вицепремиерът за евро средства да има по-добър надзор над тези средства", допълни министърът на икономиката.

В отговор на въпрос дали ще има стачки във ВМЗ - Сопот, което е под шапката на ДКК, той посочи, че е уверил работещите в дружеството, че конкурсът за нови директори в ДКК приключва в четвъртък и изрази надежда да има поне трима нови представители в ДКК, с което да се даде нова сигурност и посока и за ВМЗ.

Министърът каза, че би се радвал, ако има възможност ВМЗ да се извади от ДКК и да е на пряко подчинение към МИ, но добави, че това сложен процес.

Попитан дали ще има приемственост в министерството, служебният министър на икономиката заяви готовност да отдели цялото си време "на всеки, който дойде в икономиката, докато му стане ясно какво предлагаме и какви са аргументите за това предложение".