Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев. Това коментира пред журналисти в парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той бе помолен да коментира обвиненията към колегата му Асен Василев, отправени в декларация от ПГ "Има такъв народ".

"Много бе разочароващо да видя как към едни от най-качествените хора, които аз познавам, човек, който е бил в топ двата процента на Харвард, който и в момента цялата китайска авиоиндустрия ценообразува билетите на базата на негов софтуер и на неговата компания, която той управлява, просто ми звучеше като някаква жълта преса. Не знам защо това го направиха. Бях учуден и разочарован да видя, че за такъв качествен човек може така да се говори и то от трибуната на Народното събрание", каза Петков.

Асен Василев: Виждам дългата ръка на ДПС и Тошко Йорданов в атаката срещу мен

Министърът обърна внимание, че колегата му е изготвил "уникален бюджет", в който за пръв път се е дало на пенсионерите, без да се взима от учителите или от здравните работници, а парите са били взети от майбасите.

"Така че може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане", коментира Петков.

Той бе категоричен, бе не би участвал в правителство, в което не се оценява финансовата мисъл на министъра. Петков коментира, че докато преди от НАП са били фокусирани в малки кафенета и ресторантчета, сега откакто Василев е на поста, НАП се е фокусирал към компаниите с големи обществени поръчки и много кеш пари в сейфовете.

Тошко Йорданов обвини министър Василев в кражба на интелектуална собственост 

"Предполагам, че много от тези компании сега не искат да го видят отново министър на финансите, така че стрелят от хълбука", коментира Петков.

Министър Петков бе изслушан в пленарна зала за състоянието на Българска банка за развитие. Той коментира провелия се дебат в пленарна зала и го определи като "конструктивен".

 Христо Иванов: Видяхме една съмнителна и персонална атака от ИТН

По думите му очакваната загубата на банката е в размер на 250 млн. лв. Петков увери, че банката е ликвидна и няма проблем. "Лошото е, че 1,4 млрд. лв. от нашите пари са били вкарани там, така че тези загуби ще бъдат покрити от данъкоплатците", обясни министърът.

Според Петков е много важно да се промени общественото мнение по въпроса с грантовото финансиране. Той настоя, че реално в България само 15 процента от компаниите имат експортен потенциал, а 1,5 процента от тях имат по-висока продуктивност от средноевропейската. Ако искаме България да стане иновативна работеща икономика, която да продава в целия свят и да е успешна, дяловите инструменти в Плана за възстановяване трябва да останат, настоя Петков. По думите му ще е много жалко, ако България пропусне този исторически шанс да промени своята икономика.

Според него, ако парите бъдат раздадени като грантове, те просто ще се изхарчат, без да имаме иновативни компании. Министърът отчете, че за да се предотврати рискът от корупция по плана е привлечена Европейската централна банка. По думите му така няма да могат парите да се разпределят от чиновници. "Време е да спрем с усвояването, време е да променим тази икономика, защото иначе няма да сме богати и корупцията ще си продължава по същия начин", коментира той.
БТА