/ Георги Димитров
"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", това коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН) по рано от парламентарната трибуна и дадения след това от тях брифинг.

„Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, посочи в декларация от трибуната председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото НС и допълни: „Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“.

На тези думи Христо Иванов отговори, че водят страната към това да се излъчи управление, което наистина може да я промени. 

ИТН изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори

По думите на Христо Иванов, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН. 

"На нито един от принципните въпроси, отправени от нас, не получихме отговор. Ние попитахме първо, ще има ли ясен, политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да си водим раздумки? Второ, поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. И дадохме пример с трима души, които самите ИТН са канили в състава си. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формуларат тезите", допълни Иванов. 

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

От "Демократична България" все пак заявиха, че остават конструктивни и в очакване от "Има такъв народ" да покажат състав на МС, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически анжагименти по конкретни политики. 

"Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство", посочи Христо Иванов.