/ ThinkStock/Getty Images
Обявените за продажба активи са неоперативни, носят разходи, твърдят от ръководството на предприятието
Парламентът реши на първо четене имотите с отпаднала необходимост на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД-Сопот да бъдат продадени.

Съветът на директорите: ВМЗ-Сопот е сред дружествата, забранени за приватизация

След окончателно решение на Народното събрание, процедурата за продажба на имотите трябва да бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В края на февруари Министерският съвет предложи на Народното събрание Проект на решение за приватизация на три обособени части от имуществото: 

 - Неизползваем склад в село Калояново;

- Хижа "Чивира" в Средна гора (неработеща от 2010 г. до сега);

- Недостроена сграда в Сопот (започната с намерение да е хотел, но така и незавършена от 90-те години на ХХ век до днес).


В съобщение до медиите от ВМЗ уточняват, че предложените за продажба активи не са оперативни и необходими за реализиране производствената и търговска дейност на дружеството, напротив – те се рушат и изискват допълнителни разходи за поддръжка.

Военното министерство пуска на търг имоти на Гладно поле

Съветът на директорите на ВМЗ ЕАД Сопот - най-голямото предприятие от Военно-промишления комплекс на България, напомня също, че предприятието е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода.