/ netinfo
Най-голямото предприятие от Военно-промишления комплекс на България - ВМЗ ЕАД Сопот, е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Това съобщиха в свое изявление от Съвета на директорите на завода. Оттам уточниха, че този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода.

Военното министерство пуска на търг имоти на Гладно поле

За да се направи подготовка за раздържавяване, е необходима санкция на Народното събрание. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество, категорични са от ВМЗ-Сопот.
 
В изявлението се казва още:
 
„Не е от компетенцията на ръководството на ВМЗ да дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година.
 
Ръководство на дружеството не разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост. Източникът на такова твърдение може би е получил информация, каквато Съветът на директорите няма.
 
Напускането на дружеството от Сдружение „Българската отбранителна индустрия” се дължи на факта, че за толкова години ВМЗ не е получило реална полза от членството си, а в същото време името на предприятието е използвано за постигане на други цели.
 
След като за 30 години въпросът с оръжейните лицензи все още се дискутира, това означава, че претенциите на друга държава са неоснователни по този въпрос. Считаме, че той не е добре да бъде повдиган от когото и да било от българска страна.”