/ Георги Димитров
Нов скандал се заформи в парламента. Дeпутaтът oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa „Има такъв народ“(ИТН) Димитър Гърдeв e aдрecирaл cвoй въпрoc дo служебния миниcтър нa външнитe рaбoти Cвeтлaн Cтoeв, в кoйтo нacтoявa МВнР дa oтгoвoри дaли служебният министър на икономиката Кирил Пeткoв e имaл двoйнo грaждaнcтвo към мoмeнтa нa нaзнaчaвaнeтo му в cлужeбния кaбинeт. Гърдeв ce пoзoвaвa нa мeдийни публикaции в cрeдcтвaтa зa мacoвa инфoрмaция, в кoитo ce твърди, чe миниcтърът нa икoнoмикaтa e имaл кaнaдcкo грaждaнcтвo, кoeтo в рaзрeз c бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo.

Министър Кирил Петков показа дипломата си от Харвард

От своя страна Министър Петков обясни пред медиите за ситуацията: „Аз, като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство, преди да встъпя като министър. Знаех, че тази процедура съществува и в първия момент, в който бях поканен като министър, направих този отказ. Той е нотариално заверен, така че имам пълната документация“.

Василев предупреди: Ако няма актуализация, парите, които ги има, няма как да стигнат до хората

"За мен е много интересно - когато в момента има липса на актуализация на бюджета, 430 млн. няма да има пари за бизнеса, няма да има за хората на първа линия в болниците, няма пари за пенсии, ние сме на прага да не можем да поемем следващата COVID вълна... и от всички тези приоритети, с какво решава да се занимава това Народно събрание – решава да се занимава с някакви интриги“, възмути се той и призова:

„Наистина моля, ако имате депутат в това Народно събрание, ако управлявате бизнес, който се страхува от следващата COVID вълна, ако сте пенсионер и се притеснявате дали ще си получите тези 50 лева, сега е моментът да се свържете с вашите народни представители. Не можем от сутрин до вечер да отговаряме на някакви въпроси, които и без това ги говорим непрекъснато. В момента те трябва да си свършат работа с актуализацията на бюджета", обърна се Петков с молба към журналистите и всички граждани. 

Министър Петков: Ако спешно не се приеме актуализацията на бюджета, няма да имаме пари

„Има пари в държавата, само на базата на тяхното решение е въпросът дали ще можем да ги използваме“, категоричен бе той.

Петков разказа, че от сутрин до вечер при него идват притеснени бизнеси какво ще се случи с новите мерки при новата COVID вълна. 

"Ако бюджетът не бъде приет, нищо няма да се случи", добави той. 

Министър Петков още веднъж призова:
"Трябва да обърнем светлината към депутатите да си свършат работата, вместо да се занимават с това на коя дата аз съм си отказал канадското гражданство".